Już niewiele ponad tydzień dzieli nas od kulinarnej uczty na Zamku Liw. W pięknych okolicznościach przyrody już 18-19 czerwca zacznie się rywalizacja o tytuły kulinarnych mistrzów. Położenie zamku zbrojowni w Liwie na granicy Mazowsza i Podlasia powoduje, iż zgodnie z tradycją ściągną tu licznie reprezentanci regionalnych Polskich kuchni.
Nie zabraknie podmiotów związanych z nową inicjatywą promowaną przez MROT, tj. Mazowiecką Michą Szlachecką, w skład której wchodzą podmioty z Siedlec i okolic. Turniej jest też okazją do zapoznania się z tradycją Wielkiego Gościńca Litewskiego. Nowym podmiotem na tym szlaku jest m.in. restauracja w Kątach Gożdziejewskich II , ciekawe kameralne miejsce z duszą.
Przepływający nieopodal Liwiec daje nam dodatkową możliwość powiązania uczestnictwa w Turnieju Smaków z łatwym i przyjemnym spływem kajakowym. Idealny byłby tu odcinek z Wyszkowa nad Liwcem do samego Liwu. Polecamy naszego partnera przystanliwiec.pl .
Data samej imprezy tj. 18-19 czerwca jest również bardzo fortunna, gdyż pozwala na skorzystanie z innych planowanych w okolicy imprez i spędzenie miłego weekendu niedaleko od Warszawy.
Jedną z propozycji może być uczestnictwo w imprezach związanych z tradycją Nocy Świętojańskiej. Jedna z nich odbędzie się 18 czerwca w Drohiczynie, druga zaś w Zambrowie. Obie nad piękną i dziką rzeką Bug.
Bliskie Podlasie będzie nas też kusić możliwością uczestnictwa w Jarmarku Św. Antoniego w Ciechanowcu. Tutaj do odwiedzenia mamy również niezwykle ciekawe Muzeum Rolnictwa. Drugą możliwością jest ciekawa impreza w klimacie zielarskim organizowana przez Ziołowy Zakątek, także w tym miejscu warto się pojawić.
Jeżeli zdecydujemy się na weekend nad Liwcem koniecznie polecamy odwiedzenie Sowiej Góry, gdzie można kontemplować meandrujący Liwiec i nacieszyć się nieskażoną przyrodą.
Regionalnych przysmaków w weekend 18-19 czerwca będziemy też mogli spróbować podczas Jarmarku Produktów Regionalnych w Bluecity, który odbędzie się w dniach 17-19 czerwca. Tutaj możemy kupić wspaniałe oleje z Wielkopolski, produkty z ryb, w tym szczupaka od specjalistów z Łomży, wspaniałe sery z Kurpiów i wędliny z Podlasia.
Zachęcamy jednak do wypoczynku na łonie przyrody. Czas wybrać coś z powyższych propozycji i ruszyć z Warszawy na weekend.