By spróbować prawdziwej kurpiowskiej kuchni należy udać się do Wachu, tutaj w prywatnym muzeum Państwa Bziukiewiczów, kurpiowskie specjały będą na ciebie czekać bez pośpiechu i bez ryzyka iż produkt jest tylko kurpiopodobny. Bardzo istotne w tradycyjnej kurpiowskiej kuchni jest odpowiednio wcześniejsze przygotowanie półproduktów, nie które tradycyjne potrawy czy napitki muszą też odpowiednio długo odstać by mogły zaoferować pełnie swoich walorów smakowych. Dla przykładu psiwo kozicowe, bez alkoholowy napój doskonale gaszący pragnienie którego, przygotowanie zajmuje minimum 3-4 dni podczas których osiąga optymalną gotowość do podania.
Karta dań w Wachu nie jest może bardzo szeroka, znajdują się w niej jednak wszystkie klasyczne kurpiowskie propozycje kulinarne, a o to przecież chodzi. Znajdziemy wiec, babkę ziemniaczana, fafernuchy które, można śmiało uznać za specjalizacje gospodyni, jest też oczywiście psiwo kozicowe i tradycyjne kurpiowskie słodycze. Dla dorosłych Pan Zdzisław oferuje specjalny kurpiowski napój, którego receptura jest pilnie strzeżona.
Należy też podkreślić iż ceny tych smakołyków są naprawdę przystępne, biorąc pod uwagę czasochłonność ich wytworzenia jak i jakość użytych produktów możemy mówić o naprawdę dobrej cenowej ofercie.
Tradycyjnie jak to w Muzeum w Wachu, duży nacisk kładziony jest na stronę praktyczną, możemy więc też zamówić warsztaty kulinarne podczas których, pod czujnym okiem gospodyni spróbujemy przyrządzić kurpiowskie przysmaki, warsztaty odbywają się w tradycyjnie kurpiowsko „umeblowanej” izbie , co jeszcze dodaje im uroku i autentyczności. Uzupełnieniem warsztatów kulinarnych mogą być też zajęcia z zielarstwa podczas których, każdy ma szanse przygotować swój własny zielnik.
Całość oferty muzeum znajduje się na stronie. Jak już było wspomniane wyżej bardzo istotna kwestia jest rezerwacja z odpowiednim wyprzedzeniem.
Przebywając na Kurpiach bądź podróżując w inne miejsce, poprzez tę krainę możemy skorzystać z opcji zakupu doskonałych serów, w tym serów kozich w gospodarstwie ekologicznym Państwa Mąka, mieści się ono w okolicach Kadzidła, tel 604 417 025. Smaczne swojskie wędliny kupimy w okolicach Łysych u Pani Grazi, w tym przypadku możliwość zakupu związana jest z terminem wędzenia który, zwykle przypada na czwartek/ piątek, wtedy też można nabyć produkty, tel 789 262 585.
Zapraszamy na Kurpie.